Mimari Proje Nedir?
Mimari proje, her ne kadar inşaat izni ve yapı ruhsatı için gerekli olan zorunluluklardan biri olarak görülse de, aslında yaptıracağınız evin tam olarak istediğiniz gibi olmasını sağlayan ve evinizin daha inşaata geçilmeden tam olarak tasarlanmış olması anlamına gelir; bu da aslında bir zorunluluk olmasaydı bile her uzmanın tavsiye edeceği bir planlama olurdu. Ne de olsa ev yaptırmak bir hayli ciddi bir iş ve derme çatma yapılan işlerde sonuçlar hayal kırıklığı yaratabiliyor. Gecekondu olarak tabir edilen plansız ve izinsiz yapıların her zaman bazı sorunlarının olması da mimari proje çizimlerinin olmamasından, yani evin inşaat sırasında planlanmasından kaynaklanıyor. Oysa tüm detaylarıyla inşaattan önce masa başında ustalıklı bir şekilde planlanan projelerde sürprizli bir hayal kırıklığı yaşamak da pek mümkün değil. Bunun için de, ev yaptıracak olan okurlarımıza tavsiyemiz, mimari proje işini ciddiye almaları. Bunu yalnızca bir evrak olarak düşünmeyin ve yeni evinizin kusursuz olmasının bir adımı olarak ele alın. Mimari proje kavramını basit bir şekilde tanımlayacak olursak: İnşa edilecek yapının tüm planları, dış cephe görünüşü, yapı kitlelerinin birbirlerine oranları, iç mekânların ayrım ve düzenleri ve evin mimari açıdan tüm detaylarının görünebildiği çizim projelerine mimari proje adı veriliyor.
İnşaat
- Her türlü inşaat taahhüt işleri; konut, işyeri, ticarethane inşaatlarını yapmak, satmak, kendi hesabına arazi ve arsalar almak bunlar üzerinde veya başkalarına ait arsa ve araziler üzerinde kat karşılığı binalar yapmak.
- Yurt içinde ve yurt dışında her türlü resmi ve özel sektöre ait inşaat taahhüt ve montaj işleri yapmak ve müstakil konut, iş hanları, fabrikalar, yollar, baraj ve göletler, park ve bahçe düzenlemeleri ve turistik tesisler, tatil köyleri inşa etmek ve kiraya vermek.
- Türkiye sınırları içinde veya yabancı ülkelerde, resmi ve özel kurum ve kuruluşları tarafından kapalı zarf, açık arttırma, eksiltme, teklif alma ve pazarlık usulü ile ihaleye çıkarılacak her türlü küçük ve büyük yapıların her türlü inşaat işlerini Anahtar teslimi taahhüt etmek.
- Türkiye Cumhuriyeti devleti bakanlıklarının ve bakanlığa bağlı resmi kuruluşların, kamu iktisadi teşebbüsleri, iktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları, kamu bütçeli daireler, mahalli idareler, belediyeler, yapı kooperatifleri, özel sektör kuruluşları tarafından yurt içinde ve yurt dışında ihaleye çıkarılan inşaat, elektrik, tesisat, yol, su, kanalizasyon, doğalgaz, altyapı, üstyapı, dekorasyon, restorasyon işlerinin yeniden veya onarımı ihalelerine katılmak, teklif vermek, ihale şirkette kalırsa ihale sözleşmesi gereği işi yapmak ve teslim etmek.
- Prefabrike inşaat ve meskenler yapmak, yaptırmak ve bunları satmak, kiraya vermek.
- Her türlü havuz inşaatı ve arıtma işlemleri yapmak.
- Her türlü dekorasyon işleri, tamirat ve boya işleri yapmak.
- Her türlü mimarlık hizmetleri vermek, şehir ve imar planları hazırlamak, uygulamalarını yapmak.
- Her türlü mühendislik hizmetleri vermek, proje ve uygulamalarını yapmak.
- Dekorasyonla ilgili spor salonlarının saha çizimi, boya, parke ve Cam cila, duvar kağıdı, halıfleks, Asma tavan-kartonpiyer, fayans kalebodur, Su ve Elektrik tesisatı, çatı tadilat işleri yapmak.
- Her türlü bina, büro, tesis ve yapılar ile peyzaj mimarisi ve çevre düzenlemesi alanında mimarlık, mühendislik, teknik müşavirlik hizmetleri olarak plan, proje, teknik hesaplar, danışmanlık, etüd, araştırma, tasarım, fizibiliteler yapmak, bununla ilgili hizmet grupları oluşturmak ve işletmek.
- Durum (halihazır), kadastro, yeraltı maden ocakları, Deniz dibi, Tünel ve baraj, yol, su, kanalizasyon, boru hattı gibi şerit haritalarının yapımı. Parselasyon planlarının yapımı.
- İslah-imar planlarının yapımı ve uygulama işlemlerinin yapımı.